Mongol derby

Vertaald naar het Nederlands vanuit de officiële website van de Mongol Derby: https://www.mongolderby.com/

De Mongol Derby

Het was het zenuwstelsel van het grootste rijk in de menselijke geschiedenis. Het machtige paardenboodschapsysteem van Genghis Khan verbond de helft van de planeet. Voor de Mongol Derby is dit oude netwerk voor een gedeelte opnieuw opgebouwd om ’s werelds grootste paardenavonturenrace te houden.

Rijders leggen tot 1000 km af over de Mongoolse steppe op halfwilde paarden en wisselen elke 40 km van paard. Ze navigeren en overleven op eigen kracht en vaardigheid, levend tussen de herders. Rijder en paard vs. het wild.

Dit is de langste en zwaarste paardenrace op aarde. Dit is de Mongol Derby.

De paarden

Mongoolse paarden waren de intercontinentale ballistische raketten van de dertiende eeuw. Ze droegen de allesoverheersende Mongoolse krijgers over de halve wereld. Stevig, onbevreesd, wild en ongelooflijk stoer, ze zijn in de loop van de eeuwen nagenoeg niet veranderd.

Van de drie miljoen paarden die in de steppe wonen, leeft de overgrote meerderheid van hen in grote halfwilde kuddes. Overleven van extreme temperaturen van -40 ° C in de winter tot + 30 ° C in de zomer. Hun brandstof is steppegras, drinken water als ze het vinden en krijgen zelden extra voeding van de herders.

Voor de nomadische bevolking die op de steppe leven, maken deze paarden een integraal onderdeel uit van hun sociale cultuur.

De route

Dit is geen ponywandeling of uitgestippelde tocht. Er is geen duidelijke koers, geen lunchpakketten, geen bedden om in te slapen. Dat is het hele punt. Het is de rijder, circa 25 Mongoolse paarden en duizend kilometer Mongoolse wildernis. De route bestaat uit 25 horse stations met intervallen van 40 km (morin urtuu in het Mongools), waar rijders van paard wisselen en ‘bijtanken’. Ze krijgen een nieuw ‘vers’ paard op elk station en leveren het gereden paard in een goede gezondheid af. Hoe men tussen de horse stations navigeert, wordt zelf bepaald.

The adventurists, de organisatie die de Mongol Derby mogelijk maakt, besteden vele maanden aan het ontwerpen en testen van de Mongol Derby zonder route, en zorgen ervoor dat alles klopt en dat het het grootste paardenavontuur ter wereld zal zijn – hoge bergpassen, enorme valleien, beboste heuvels, rivierovergangen, moerassen, duinen en natuurlijk open steppe.

Ondersteuning

De Mongoolse Derby is een avontuur, The Adventurists zorgen ervoor dat de deelnemers er alleen voor staan. Als alles goed gaat, zullen de deelnemers zich er niet van bewust zijn van het wonder van noodhulp rondom hen. Rijders ontvangen een GPS tracker met een noodknop. Op het hoofdkantoor weten zij waar iedereen uithangt – zelfs als zij zelf geen flauw benul meer hebben.

The Adventurists brengen een groot team van ongelooflijk ervaren internationale en Mongoolse dierenartsen die elk paard controleren voor en na elke rit om ervoor te zorgen dat het paard goed is behandeld. De Mongol Derby is geen kattenpis, er komen circa 200 mensen samen om de race voor slechts 40 rijders op te bouwen.

De geschiedenis

“Het is gemakkelijk om de wereld te veroveren vanuit de rug van een paard” – Genghis Khan.

In 1224 zette Genghis Khan ’s werelds eerste langeafstandszendersysteem op. Met behulp van een enorm netwerk van horse stations konden zijn boodschappers in enkele dagen galopperen van zijn hoofdstad Kharkhorin naar de Kaspische zee. Men dacht dat de snelheid van deze communicatie een van de grote tactische voordelen was van de Mongoolse krijgers.

Rijders die berichten rechtstreeks van de Khan droegen, zouden non-stop doorgaan met het dragen van een ‘gergel’ (metalen platen die de authenticiteit van het bericht bewijst) aan hun riem. Boodschappers zouden bij elke Urtuu hun nieuwe paard bestijgen en op volle toeren vertrekken. Weersomstandigheden of honger zou hen niet stoppen. De overblijfselen van dit paardenweb bleef doorgaan met het bezorgen van brieven tot in de jaren vijftig. En nu is het terug, in de vorm van de Mongol Derby.