De voorbereidingen

En ja, dan heb je opeens het bericht in je mailbox met een ticket voor de Derby inclusief een link naar een besloten website om de eerste termijn van het inschrijfgeld te betalen. Want als je dit niet doet kan je plaats zomaar aan een ander vergeven worden. Ik twijfelde er geen moment over na en maakte direct de eerste maandtermijn over. Met haar bijna 11.000 GBP inschrijfgeld is de Mongol Derby niet niks. Nu valt het inschrijfgeld goed te verantwoorden want je krijgt er een hoop voor terug, namelijk:

– De paarden: Deelnemers krijgen 25 tot 27 verschillende paarden (en wisselen dus elke 40 KM van paard), plus 3 voor training, welke allemaal gemanaged worden door circa 150 nomadische Mongolische herders. Met een totaal van 40 deelnemers aan de race betekent het dat er minimaal 1.200 paarden voor ons beschikbaar moeten zijn!

– Support: Een team van dierenartsen (voor dierenwelzijn), artsen en de race crew (om ervoor te zorgen dat de race soepel en veilig verloopt)

– Training: We krijgen 3 volle dagen pre-race training waaronder medische briefing, veterinaire briefing, technische training, Mongoolse etiquette, kennismaking met het Mongolische paardenras, zowel op de steppe als in het klaslokaal.

– Goede doel: Deelname aan de race bevordert de welvaart van de Mongoolse nomaden, zij worden betaald om ons te faciliteren (slaapplek, koken en gebruik van hun paarden) en naast bewaken van dierenwelzijn tijdens de race vrijwilligen de dierenartsen ook voor het behandelen van de zieke dieren van de herders.

Auch, dat was een behoorlijke rib uit mijn lijf. De daaropvolgende weken dacht ik daar niet meer over na, de roze wolk waar ik op zat (en op moment van schrijven nog steeds zit) is ongelofelijk. De reacties van vrienden, familie en mijn werk zijn geweldig. Zelfs mijn moeder die haar ‘kleine’ meisje straks moet laten gaan om zoiets groots en spannends te laten doen is trots en begrijpt waarom ik dit wil. Maar ook slaat mijn paniek toe: hoe bereid ik mij in hemelsnaam voor op zo’n missie?

Nog meer informatie vergaren is het plan. Ik verslond alle filmpjes/vlogs op Youtube van voormalig deelnemers, voeg iedereen op Facebook toe die ook maar iets met de Derby te maken hebben, bekijk de geweldige documentaire All the wild horses in de bioscoop van Leiden en drink koffie met de Codirector van dezelfde documentaire. Het ene moment huil ik van ontroering, wat geweldig dat ik dit straks ook allemaal mag meemaken! Het andere moment denk ik weer, waar ben ik aan begonnen. Maar
alles op een goede manier, ik kan dit wel!

Ik heb inmiddels geleerd dat de voorbereidingen niet Spartaans genoeg kunnen. Om mijn lichaam zo sterk mogelijk te maken ben ik zo’n 5-6 uur per week te vinden in de sportschool en ben ik aan het trainen voor een marathon. Want als ik halverwege zo’n etappe van 40 km van mijn paard val moet ik hem toch zelf weer op gaan halen. Daarnaast rijd ik zoveel mogelijk paard en rijd ik af en toe paarden van anderen. Ik eet gezonder maar ook meer dan ooit en ben al een aardige nerd aan het worden in kennis van outdoormaterialen.

Share:

3 Reacties

 1. Maaike Benjamins
  januari 2, 2019 / 3:09 pm

  Super vet gaaf . Ik wist al dat je een doorzetter bent. maar op dit vlak is nieuw voor mij.
  Ik wens je enorm veel succes.

 2. Madelon
  januari 3, 2019 / 7:08 am

  Goed bezig Linda! Geweldig 🙂

 3. Nanna Spakler
  juli 23, 2019 / 11:19 am

  Heel veel succes! Wat een mooi avontuur. Stiekem een beetje jaloers. Een vriendin en ik dromen er over om deze durby ook te gaan doen.
  Groeten Nanna Spakler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *